De Amerikaanse beurzen starten dinsdag positief, zodat ook in Amsterdam de stemming goed bleef. Energiereus Shell trok bij, maar heeft het net als westerse collega’s zwaar in vergelijking met Russische oliebedrijven.

Maandag waren de beurzen op Wall Street dicht, maar bij de opening van dinsdag sprong de Dow Jones Index 2 procent omhoog tot 16.424 punten. Amerikaanse beurzen waren vrijdag nog fors lager gesloten, omdat de angst opspeelde de Amerikaanse centrale bank de rente wel eens snel zou kunnen verhogen. Zo’n renteverhoging maakt lenen duurder en daarmee ook de beschikbaarheid van speculatief geld voor de beurs.

Dinsdag trok Wall Street zich op aan het uitblijven van grote tegenvallers in China en een positief beursslot aldaar (al is dezer dagen de vraag telkens in hoeverre de Chinese beurs gestuurd wordt door overheidsinterventie).

De plus op Wall Street zorgde er dinsdagmiddag voor dat ook de Amsterdamse beurs positief bleef.  Rond kwart voor vier noteerde de AEX-Index een plus van 1,6 procent.

(klik voor uitvergroting)

dim aex

Sterkste klimmer in de AEX was verzekeraar Delta Lloyd, met een stijging van 6 procent; in augustus had het aandeel Delta Lloyd het juist zwaar te verduren.

(klik voor uitvergroting)

delta lloyd

Ook energiereus Shell noteerde hoger, met een koerswinst van 2 procent. Maar wat langer terugkijkend is dat eveneens een mager herstel na de forse koersval van augustus.

(klik voor uitvergroting)

shell

Uit een vergelijking tussen de grote westerse olie- en gasconcerns (ExxonMobil, Shell en BP) met hun Russische collega's Lukoil en Rosneft concludeert persbureau Bloomberg, dat de Russen beter in staat blijken om de forse val van olieprijzen op te vangen.

Een belangrijke reden die analisten op Bloomberg noemen, betreft de snelle aanpassing van de belastingdruk voor Russische energiebedrijven aan de olieprijs: de Russische overheid neemt een deel van de pijn van lagere olieprijzen over en laat bedrijven minder belasting betalen. Daarnaast kunnen Russische producenten relatief goedkoop olie produceren omdat ze veelal nog eenvoudige technologie inzetten.

Kleine troost voor Shell is dat het bedrijf vergeleken met BP en Exxon wat beter scoort bij de vrije kasstroom die het Brits-Nederlandse olie- en gasbedrijf weet te genereren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl